Ето защо никога да не публикувате самолетните си билети в интернет

Всеки има нужда де се похвали с предстоящото си пътешествие, но рискът просто не си струва, уверява ни специалистът по безопасност на пътуванията Стив Хуи, цитиран от Bright Side.

Всеки ден той вижда стотици снимки на бордни карти, публикувани от горди пътници, които се готвят да полетят за мечтаната дестинация. Хората изобщо нямат представа как тази невинна суета може да застраши плановете им.

Бордната карта съдържа много повече информация, отколкото си представяме. Не само показва името и закъде летим, но и строго поверителни данни, както и способност за изменение или отмяна на резервацията.

Колко лесно е да се получи достъп до нечия информация?

Попадам на публикации като тази тук всеки ден. Снимки, на които хората се хвалят с лъскавата си бордна карта с тяхното име и посоката, в която летят. Някои са особено горди, че ще пътуват в първа или бизнес класа и държат непременно да го споделят.

Реших да разследвам точно колко информация може да стане достъпна от една подобна снимка.

Тази снимка е публикувана от пътник, който лети с Delta Airlines. Компанията публикува купища информация, включваща номер на електронния билет, референтен номер на резервацията, номер на редовен клиент и дори колко чанти сте чекирали.

Исках да проверя колко е уязвима системата и отидох на сайта на компанията – в графа „Управление на резервацията“ всичко, което беше необходимо е да се въведе име на пътника и номер на електронния билет или резервацията. Можех да видя всичко необходимо на бордовата карта, така че лесно успях да вляза и да видя цялата информация на пътника.

От тази информация можех да видя целия му маршрут, както и точно кога пътува – детайлите включваха номер на мястото, подробности за редовен клиент и номера на билетите.

Но това не е всичко.

Следващото, което можех да открия, е пълна разбивка на заплатената сума, включваща датата на покупка и последните четири цифри на кредитната карта.

Хората със злонамерен умисъл могат да използват тази информация, за да анулират или променят полетите ви, да сменят мястото или да причинят други проблеми.

И това не е най-лошото.  Дори да скриете някои елементи, баркодът съдържа на практика цялата информация от бордната карта, съхранявана в специален формат, който лесно може да бъде разчетен.

Може да си мислите, че компютрите на летището са единствените устройства, които могат да я разчетат, но истината е, че всеки може да прочете един баркод. Има десетки онлайн четци, които предоставят информация на базата на снимка, която качвате. В този случай успях да получа цялата информация, без изобщо да виждам останалата част от бордната карта.
Отново: трите имена, номер на полета, маршрут, номер на резервацията, номер на билета, детайли за редовен клиент и още. Достъпът до тази информация е много по-лесен, отколкото предполагате и има голям риск, свързан с публикуването ѝ.

Не само че подробностите от резервацията ви могат да бъдат използвани с цел кражба, но може да претърпите и големи финансови загуби, ако някой получи контрол например върху сметката ви на редовен клиент.

Рискът от кражба на самоличност е много висок. Не го подценявайте. Ако решите да публикувате снимка на пътните си документи, заличете всяка чувствителна информация.

Далеч по-безопасно е да се снимате как пиете шампанско в салона или на борда на самолета.

Ето защо никога да не публикувате самолетните си билети в интернет
Към началото